dinsdag 12 juli 2011

De allerlekkerste pesto.

Ik heb gemerkt dat kinderen vaak meer lusten wanneer ze ingrediƫnten zelf verwerken tot een maaltijd. Dit kan gaan van het rollen van gehaktballetjes, tot het pletten van banaan bij plattekaas. Wat je zeker ook eens kan proberen is zelfgemaakte pesto. Kinderen lusten meestal alle ingrediƫnten van pesto, maar voor de saus uit een potje durven ze hun neus wel optrekken. De allerlekkerste pesto is deze gemaakt van geurige basilicum en extra vierge olijfolie en wordt met liefde bereid.

Was een flinke bos basilicum en trek de blaadjes los tot je ongeveer 120 g hebt. Maak tijd om de basilicum te versnijden met een mes. De geur die vrijkomt doet je zonder twijfel dromen van een zwoele zomeravond in Italie. Strooi 50 g pijnboompitten en een teentje look in een hoge beker en hak alles fijn met de staafmixer of in een keukenrobot. Roer de snippers basilicum door het mengsel en voeg in een dun straaltje olijfolie toe. Gemiddeld heb je anderhalve dl olie nodig. Wat ontbreekt is parmezaanse kaas. Rasp 50 g kaas of meer, naar eigen smaak.

Pesto smaakt heerlijk op allerhande pasta. Je kan het ook opdienen als dipsaus met een stukje ovenvers brood. Je zelfgemaakte pesto is maximum 1 week houdbaar in de ijskast.