donderdag 21 juni 2012

Wafels zonder suiker.


Ik bak regelmatig wafels met chicorei fructose of helemaal geen suiker... maar een rijpe banaan!
Breek in een kom 4 eieren en mix het met een scheut chicorei fructose tot een luchtig mengsel. Wil je helemaal geen zoetstof gebruiken, plet dan een rijpe banaan bij de eieren. Voeg ook een mespunt vanille-extract toe. Zeef 400 g zelfrijzende bloem en roer het samen met 225 g zachte boter door het beslag. Tot slot giet je er 200 ml lauwe melk en 200 ml bruiswater bij. Het bruiswater zorgt er mee voor dat de wafels luchtig worden.
Bak de wafels in een heet wafelijzer, dat je vooraf insmeert met weinig olie.
Ik serveer de verse wafels met wat opgeklopte room en chocoladesaus, alweer zonder suiker. Maar niemand die dat door heeft.

Mini cups.


Lunch op school hoeft niet altijd uit boterhammen te bestaan. Een snelle hap, met groenten en zuivel zorgt ook voor de nodige energie.
Je kan verschillende groentecombinaties uitproberen. Ik kies in dit recept voor broccoli en spek.
Kook de broccoli gaar in een pan met water. Laat de “boompjes” goed uitlekken. Bak kleine spekblokjes tot ze een knapperig korstje krijgen. Verwijder het overtollige vet door het spek af te deppen met een stukje keukenrol. Kluts 2 eieren en voeg er de maat van 1 eierschaal melk aan toe. Kruid het mengsel bij met peper en gedroogde peterselie. Vermijd extra zout, want het spek is zout genoeg.
Vervolgens rol je een pak kant en klare bladerdeeg uit. Druk er kleine cirkeltjes uit, met behulp van een eierdopje of koekjesvorm. Handig is om de hapjes in een bakvorm voor mini-cupcakes te plaatsen. Leg er een stukje bakpapier in of gebruik siliconen bakvormen.
Op de bodem leg je een cirkel bladerdeeg. Vul het met een beetje spek en broccoli. Giet er voorzichtig wat eiermengsel over. Dek het hapje af met een tweede cirkeltje uit bladerdeeg.
Plaats de hapjes in de oven en bak ze goudbruin gedurende 10 minuten.

Oranje smoothie.



Aan de start van je zwangerschap kan je vaak last hebben van vermoeidheid. Een verfrissende manier om extra voedingsvezels binnen te krijgen en je energiepeil op te krikken, is een ijskoude oranje smoothie drinken.
Kies 6 gedroogde abrikozen uit en verdeel ze in vieren. Snijd een stuk gemberwortel af van 2 cm of gebruik 3 flinke stukken geconfijte gember, als je de smaak wat wil verzachten. Maak sap van 2 grote wortelen met behulp van een sapcentrifuge. Doe alle ingredienten samen in een blender en voeg er 150 ml bio-yoghurt aan toe. Mix alles tot een drinkbare substantie. Je kan melk of water toevoegen om de gewenste dikte te verkrijgen.
Ga nu even zitten, blader in een boekje en geniet... de smoothie pept je vast en zeker op!

Kiwiflapjes.


Bladerdeeg vind ik steeds een dankbaar ingrediƫnt om tussendoortjes te maken. Je maakt er in een handomdraai de smakelijkste hapjes mee, zoet of zout.
Voor deze flapjes bereid ik vanillepudding, met behulp van kant-en-klaar puddingpoeder. Je hoeft slechts melk en suiker toe te voegen. (Volg de instructies op de verpakking.)
Versnijd vervolgens het bladerdeeg in 4 gelijke stukken.
Zorg ervoor dat de pudding afgekoeld is en schep op elk deel een soeplepel uit.
Schik bovenop de pudding telkens 3 schijfjes kiwi. Vouw het flapje dubbel en smeer wat eigeel op de randen. Sluit het flapje door de randen zachtjes aan te drukken. Bestrijk het bladerdeeg met de rest van het eigeel om een glanzend effect te verkrijgen na het bakken.
Bak de kiwi-flapjes in de oven op 180 graden, gedurende 10 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
De hapklare flapjes kan je opdienen als ontbijtkoek of er je kids mee verrassen als vieruurtje.