maandag 17 oktober 2011

Zoute crackers.



















Lust jij zoute crackers? Heb je ze ooit al zelf gemaakt? Ik ken een heel eenvoudig recept om de beste “home made” crackers uit jouw oven te toveren!
Meng in een kom 250 g bloem, 7,5 g zout, 2,5 g currypoeder (als alternatief kan je ook paprikapoeder gebruiken) en 2 g gedroogde basilicum. Snij 120 g koude boter in kleine blokjes van 1 cm en voeg die aan de droge ingrediƫnten toe. Kneed met je vingers de boter door het bloemmengsel tot je een korrelige massa krijgt. Voeg 3 soeplepels ijskoud water toe en kneed het mengsel opnieuw. Je zal merken dat de massa aan elkaar begint te kleven. Voeg indien nodig nog 3 soeplepels water toe. Wanneer je met je vingers in het deeg knijpt en de vorm blijft, is je bereiding klaar. Maak van je deeg een vorm van ongeveer 3 cm dik. Wikkel het in vershoudfolie en laat het 1 uur in de ijskast rusten.
Verwarm de oven tot 170 graden. Kneed het deeg even tussen je handen en rol het dan uit tot ongeveer 3 mm dik. (Het deeg zal in de oven opzwellen.) Nu kan je de vorm van je cracker kiezen. Snij met je mes lange stukken om zoute sticks te maken. Kies voor grotere vierkanten stukken om te serveren bij een stukje kaas. Of steek cijfers uit om je kinderen te verrassen! Bak de crackers gedurende 10-15 minuten, naargelang de grootte van je koekje.
Smakelijk!

Sterrensoep.

















We aten gisteren kip. Vers van de kippenboer, die wekelijks in het dorp een heerlijk gebraden geur verspreidt. De overschot van het gevogelte gebruik ik vandaag om verse soep te maken.
In een grote pan breng ik 1,5 liter water aan de kook en dompel er alle restjes kip in onder (ongeveer 300 g). Voeg 2 groentebouillons aan het water toe en laat alles een half uurtje sudderen. Giet het mengsel daarna door een zeef. Het smaakvolle vocht kan nu als basis dienen voor mijn soep. Ik breng de bouillon aan de kook en roer er 500 g Julienne groenten bij. De soep mag opnieuw een half uurtje sudderen op een matig vuurtje. Na een kwartier gooi ik 2 kopjes volkoren pastastrikjes in de soep. Zo maak ik de lunch op een eenvoudige manier nog wat voedzamer.
Terwijl de pasta gaart, bak ik ook krokante korstjes van oud brood. Ik steek sterretjes uit met een koekjesvorm en bak ze bruin in een pan met een klontje boter. De sterretjes zijn altijd een succes en zorgen voor de roepnaam van elke verse soep die ik maak... sterrensoep.