maandag 12 december 2011

Zoete spinazie-hapjes.


Van spinazie word je sterk. Net als van vele andere donkergroene groenten. Het ijzergehalte is echter niet de beste reden om spinazie te eten. Het is veeleer een goede bron van kalium, vitamine E en foliumzuur. Kinderen durven al wel eens hun neus optrekken wanneer er spinazie op hun bord ligt. Met volgend recept probeer ik het tij te keren...

Kook 150 g ongepelde rijst. Stoof in een pan 1 teentje look en een grote ui, die je in kleine stukken snijdt. Wanneer de ui zacht geworden is, mag je 100-150 g bladspinazie toevoegen. De omvang van de spinazie zal door het stoven sterk verminderen. Gebruik een halve groentebouillon, een theelepel verse of gedroogde peterselie, witte peper en zeezout om op smaak te brengen. Mix vervolgens de groenten tot een groene puree.

Laat de rijst goed uitlekken en vermeng het met de puree. Plet 1 rijpe banaan en kluts 1 ei. Roer beiden door je bereiding.

Schep een soeplepel van je groentenmengsel in een mix van paneermeel en sesamzaadjes, alvorens ze in een hete pan te bakken. Zo krijg je een heerlijke korst rond je spinazie-hapje.

Wedden dat de kids zullen smullen?

Rijke koekjes.


Na de overdaad aan chocolade en speculaas, lijkt het me een goed idee om voor de kinderen koekjes te maken met een paar “rijke” ingrediĆ«nten.

Verse vijgen en gedroogde pruimen, zijn een ideale basis voor een heerlijk en gezond tussendoortje. Dit fruit bevat niet alleen veel vitamine B, maar heeft ook een hoge voedingswaarde.

Verwarm de oven tot 170 graden. Mix in een kom 2 eieren tot ze luchtig en schuimig zijn. Voeg de zaadjes van een half vanillestokje toe, en roer er 100 g zoetstof bij. Ik gebruik chicoreisiroop, maar je kan ook honing of een ander natuurlijk zoetmiddel gebruiken. Zeef vervolgens 150 g bloem, een halve theelepel bakpoeder en een snuifje zout bij het mengsel.

Het basisdeeg kan je nu verrijken met het vruchtvlees van 3 verse vijgen, 5 gedroogde pruimen (die je in kleine stukjes snijdt) en 4 soeplepels muesli. Meng alles goed door elkaar. Het mengsel is vrij lopend. Verspreid over een stuk bakpapier enkele soeplepels van het koekjesmengsel en bak ze een tiental minuten tot ze goudbruin zijn.

De koekjes smaken heerlijk bij een kopje thee, maar zullen ongetwijfeld ook je kids bekoren op school!