dinsdag 14 juni 2011

Recept voor speltbrood.

We bakken nu al meer dan een week zelf ons brood. Een week, zal je zeggen, dat is toch niet lang? Dat zijn toch niet veel broden? En toch... we bakken steeds broden van ongeveer 500 g en dat is regelmatig na 2 dagen op! Ik geef je graag het recept voor speltbrood. Er zit geen suiker in, en toch smaakt het zoet en zacht.
Ingrediënten:
400 g speltbloem
120 g tarwebloem
30 g gist
1 theelepel zout
50 tot 75 g zonnebloemolie of boter
300 ml lauw water
Los de gist op in het lauwe water. Meng de bloem met het zout. Voeg de boter (of olie) toe en giet in het midden het gistmengsel bij de bloem. Kneed de ingrediënten ongeveer 10 minuten, tot je een homogene bol kan maken. Dek het af met een keukendoek. Laat het gedurende 30 minuten rusten in een voorverwarmde over op 50 graden. Haal het deeg voorzichtig uit de kom en kneed opnieuw gedurende 10 minuten. Herhaal het rusten in de oven gedurende 30 minuten. Verhit de oven daarna tot 200 graden en bak het brood af gedurende 30 tot 45 minuten.
Het deeg dat ik gebruik, leent zich goed om er extra ingrediënten in te stoppen, zoals abrikozen, zongedroogde tomaten, olijven, noten, rozijnen...
Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar jullie resultaat, dus stuur me gerust een mailtje met vragen of foto's van jullie brood! depretmeloen@gmail.com
SUCCES!

3 opmerkingen:

Maria zei

beste Valerie,

Ik hik al een tijdje tegen het maken van iegen brood, maar als ik het recept van jouw lees krijg ik moed dat het wel meevalt, wel een vraagje de hoeveelheid gist is dat verse gist of gedroogde?

grt Maria

Anoniem zei

Beste valerie,

is het versegist of droge gist?

dank je grt Maria

Valerie zei

Hallo Maria,

Ik gebruikte 30 g verse gist!
Veel succes alvast met het bakken van je brood.
Aarzel niet om me te laten weten of het resultaat smaakt!

Groetjes,

valerie