woensdag 9 november 2011

Speculaasballetjes.


De geur van kaneel en nootmuskaat in de keuken maken een herfstgevoel in mij wakker. Dan kleed ik de meisjes warm aan voor een vertel-wandeling door kleurrijke tapijten van verdorde bladeren. Tijdens zo'n tocht zoeken we verborgen kabouters en magische bosfiguren. Een zakje speculaas-balletjes zorgt voor blije gezichten onderweg. Ik maak speculaas met chicoreifructose in plaats van bruine basterdsuiker. De speculaas smaakt even zoet, maar is iets lichter van kleur. Voor 200 g balletjes, meng je 80 gram zachte boter, 170 g zelfrijzende bloem, 6 g speculaaskruiden en 40 g chicoreifructose. Kneed alles samen tot een deegbal en laat het 15 minuten in de ijskast rusten. Verwarm de oven op 150 graden. Haal het deeg uit de ijskast. De koude massa is makkelijk te kneden. Rol kleine balletjes van ongeveer 1,5 cm en verspreid ze over een bakplaat, voorzien van bakpapier. Bak de speculaasballetjes 12 tot 15 minuten. Laat ze afkoelen alvorens ze in een zakje te verstoppen. Ook jij zal blije gezichten maken tijdens de volgende herfstwandeling!

Bibberkoude lollies.


Lekker en gezond. Een combinatie waar we allemaal naar streven. En soms is het makkelijker dan je denkt. Met een portie diepvriesfruit, bananen en natuur yoghurt, maak je heerlijke ijslollies. Voeg in een kom 200 g bevroren aardbeien, 3 of 4 rijpe bananen en 150 g yoghurt samen. Mix alles met een staafmixer, of in een blender, tot een dikke massa. Je hoeft geen suiker toe te voegen. De rijpe bananen zorgen voor voldoende zoete smaak. Lepel het mengsel in plastieken vormpjes. Hiervoor kan je bijvoorbeeld lege potjes yoghurt gebruiken. Steek in het midden van het potje een houten stokje. (die zijn te vinden in de meeste grootwarenhuizen) Omdat het ijsmengsel redelijk vast is, zal het stokje mooi recht blijven staan. Laat je ijslollies 24 uur opstijven in de diepvries. Om de vorm makkelijk los te maken, kan je de buitenkant van de vorm even onder de kraan houden. Eens losgekomen, kan je genieten van een bibberkoude lekkernij!