woensdag 9 november 2011

Speculaasballetjes.


De geur van kaneel en nootmuskaat in de keuken maken een herfstgevoel in mij wakker. Dan kleed ik de meisjes warm aan voor een vertel-wandeling door kleurrijke tapijten van verdorde bladeren. Tijdens zo'n tocht zoeken we verborgen kabouters en magische bosfiguren. Een zakje speculaas-balletjes zorgt voor blije gezichten onderweg. Ik maak speculaas met chicoreifructose in plaats van bruine basterdsuiker. De speculaas smaakt even zoet, maar is iets lichter van kleur. Voor 200 g balletjes, meng je 80 gram zachte boter, 170 g zelfrijzende bloem, 6 g speculaaskruiden en 40 g chicoreifructose. Kneed alles samen tot een deegbal en laat het 15 minuten in de ijskast rusten. Verwarm de oven op 150 graden. Haal het deeg uit de ijskast. De koude massa is makkelijk te kneden. Rol kleine balletjes van ongeveer 1,5 cm en verspreid ze over een bakplaat, voorzien van bakpapier. Bak de speculaasballetjes 12 tot 15 minuten. Laat ze afkoelen alvorens ze in een zakje te verstoppen. Ook jij zal blije gezichten maken tijdens de volgende herfstwandeling!

Geen opmerkingen: