maandag 5 september 2011

Regenboog-pap.

Rijstpap is een oude bekende in mijn dessertassortiment. De gele brij heeft thuis veel fans, en dus suddert er regelmatig melk en rijst in mijn keuken. Voor 4 potjes breng ik 750 ml volle melk aan de kook. Ik voeg er 125 g dessertrijst aan toe en laat het zo’n 40 minuten inkoken. De pap zoet ik niet met geraffineerde suiker, maar met chicorei fructose. Omdat fructose een relatief trage suiker is, met een lage glycemische index, is het een gezond alternatief. Rijstpap draagt haar herkenbare gele kleur en uitgesproken smaak dankzij de toevoeging van saffraan, een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus. Haar stampers en meeldraden worden gedroogd om later gebruikt te worden in verschillende gerechten. Ik geef mijn rijstpap soms wat extra pit, door de brij te verdelen in verschillende kommetjes en elk deel een nieuwe kleur te geven, met behulp van eetbare kleurstof. Zo ontstond mijn regenboog-pap. Een leuk alternatief op kinderfeestjes of een verrassend dessert voor vanavond!
Prettig om weten: de geschiedenis leert me dat rijstpap al op de schilderijen van Breughel een symbool is van levensvreugde. Het brengt hopelijk ook vreugde bij jou aan tafel vandaag!

Geen opmerkingen: