vrijdag 23 december 2011
Prettige feestdagen!
maandag 12 december 2011
Zoete spinazie-hapjes.
Van spinazie word je sterk. Net als van vele andere donkergroene groenten. Het ijzergehalte is echter niet de beste reden om spinazie te eten. Het is veeleer een goede bron van kalium, vitamine E en foliumzuur. Kinderen durven al wel eens hun neus optrekken wanneer er spinazie op hun bord ligt. Met volgend recept probeer ik het tij te keren...
Kook 150 g ongepelde rijst. Stoof in een pan 1 teentje look en een grote ui, die je in kleine stukken snijdt. Wanneer de ui zacht geworden is, mag je 100-150 g bladspinazie toevoegen. De omvang van de spinazie zal door het stoven sterk verminderen. Gebruik een halve groentebouillon, een theelepel verse of gedroogde peterselie, witte peper en zeezout om op smaak te brengen. Mix vervolgens de groenten tot een groene puree.
Laat de rijst goed uitlekken en vermeng het met de puree. Plet 1 rijpe banaan en kluts 1 ei. Roer beiden door je bereiding.
Schep een soeplepel van je groentenmengsel in een mix van paneermeel en sesamzaadjes, alvorens ze in een hete pan te bakken. Zo krijg je een heerlijke korst rond je spinazie-hapje.
Wedden dat de kids zullen smullen?
Rijke koekjes.
Na de overdaad aan chocolade en speculaas, lijkt het me een goed idee om voor de kinderen koekjes te maken met een paar “rijke” ingrediënten.
Verse vijgen en gedroogde pruimen, zijn een ideale basis voor een heerlijk en gezond tussendoortje. Dit fruit bevat niet alleen veel vitamine B, maar heeft ook een hoge voedingswaarde.
Verwarm de oven tot 170 graden. Mix in een kom 2 eieren tot ze luchtig en schuimig zijn. Voeg de zaadjes van een half vanillestokje toe, en roer er 100 g zoetstof bij. Ik gebruik chicoreisiroop, maar je kan ook honing of een ander natuurlijk zoetmiddel gebruiken. Zeef vervolgens 150 g bloem, een halve theelepel bakpoeder en een snuifje zout bij het mengsel.
Het basisdeeg kan je nu verrijken met het vruchtvlees van 3 verse vijgen, 5 gedroogde pruimen (die je in kleine stukjes snijdt) en 4 soeplepels muesli. Meng alles goed door elkaar. Het mengsel is vrij lopend. Verspreid over een stuk bakpapier enkele soeplepels van het koekjesmengsel en bak ze een tiental minuten tot ze goudbruin zijn.
De koekjes smaken heerlijk bij een kopje thee, maar zullen ongetwijfeld ook je kids bekoren op school!
woensdag 9 november 2011
Speculaasballetjes.
De geur van kaneel en nootmuskaat in de keuken maken een herfstgevoel in mij wakker. Dan kleed ik de meisjes warm aan voor een vertel-wandeling door kleurrijke tapijten van verdorde bladeren. Tijdens zo'n tocht zoeken we verborgen kabouters en magische bosfiguren. Een zakje speculaas-balletjes zorgt voor blije gezichten onderweg. Ik maak speculaas met chicoreifructose in plaats van bruine basterdsuiker. De speculaas smaakt even zoet, maar is iets lichter van kleur. Voor 200 g balletjes, meng je 80 gram zachte boter, 170 g zelfrijzende bloem, 6 g speculaaskruiden en 40 g chicoreifructose. Kneed alles samen tot een deegbal en laat het 15 minuten in de ijskast rusten. Verwarm de oven op 150 graden. Haal het deeg uit de ijskast. De koude massa is makkelijk te kneden. Rol kleine balletjes van ongeveer 1,5 cm en verspreid ze over een bakplaat, voorzien van bakpapier. Bak de speculaasballetjes 12 tot 15 minuten. Laat ze afkoelen alvorens ze in een zakje te verstoppen. Ook jij zal blije gezichten maken tijdens de volgende herfstwandeling!
Bibberkoude lollies.

Lekker en gezond. Een combinatie waar we allemaal naar streven. En soms is het makkelijker dan je denkt. Met een portie diepvriesfruit, bananen en natuur yoghurt, maak je heerlijke ijslollies. Voeg in een kom 200 g bevroren aardbeien, 3 of 4 rijpe bananen en 150 g yoghurt samen. Mix alles met een staafmixer, of in een blender, tot een dikke massa. Je hoeft geen suiker toe te voegen. De rijpe bananen zorgen voor voldoende zoete smaak. Lepel het mengsel in plastieken vormpjes. Hiervoor kan je bijvoorbeeld lege potjes yoghurt gebruiken. Steek in het midden van het potje een houten stokje. (die zijn te vinden in de meeste grootwarenhuizen) Omdat het ijsmengsel redelijk vast is, zal het stokje mooi recht blijven staan. Laat je ijslollies 24 uur opstijven in de diepvries. Om de vorm makkelijk los te maken, kan je de buitenkant van de vorm even onder de kraan houden. Eens losgekomen, kan je genieten van een bibberkoude lekkernij!
maandag 17 oktober 2011
Zoute crackers.
Meng in een kom 250 g bloem, 7,5 g zout, 2,5 g currypoeder (als alternatief kan je ook paprikapoeder gebruiken) en 2 g gedroogde basilicum. Snij 120 g koude boter in kleine blokjes van 1 cm en voeg die aan de droge ingrediënten toe. Kneed met je vingers de boter door het bloemmengsel tot je een korrelige massa krijgt. Voeg 3 soeplepels ijskoud water toe en kneed het mengsel opnieuw. Je zal merken dat de massa aan elkaar begint te kleven. Voeg indien nodig nog 3 soeplepels water toe. Wanneer je met je vingers in het deeg knijpt en de vorm blijft, is je bereiding klaar. Maak van je deeg een vorm van ongeveer 3 cm dik. Wikkel het in vershoudfolie en laat het 1 uur in de ijskast rusten.
Verwarm de oven tot 170 graden. Kneed het deeg even tussen je handen en rol het dan uit tot ongeveer 3 mm dik. (Het deeg zal in de oven opzwellen.) Nu kan je de vorm van je cracker kiezen. Snij met je mes lange stukken om zoute sticks te maken. Kies voor grotere vierkanten stukken om te serveren bij een stukje kaas. Of steek cijfers uit om je kinderen te verrassen! Bak de crackers gedurende 10-15 minuten, naargelang de grootte van je koekje.
Smakelijk!
Sterrensoep.
In een grote pan breng ik 1,5 liter water aan de kook en dompel er alle restjes kip in onder (ongeveer 300 g). Voeg 2 groentebouillons aan het water toe en laat alles een half uurtje sudderen. Giet het mengsel daarna door een zeef. Het smaakvolle vocht kan nu als basis dienen voor mijn soep. Ik breng de bouillon aan de kook en roer er 500 g Julienne groenten bij. De soep mag opnieuw een half uurtje sudderen op een matig vuurtje. Na een kwartier gooi ik 2 kopjes volkoren pastastrikjes in de soep. Zo maak ik de lunch op een eenvoudige manier nog wat voedzamer.
Terwijl de pasta gaart, bak ik ook krokante korstjes van oud brood. Ik steek sterretjes uit met een koekjesvorm en bak ze bruin in een pan met een klontje boter. De sterretjes zijn altijd een succes en zorgen voor de roepnaam van elke verse soep die ik maak... sterrensoep.
woensdag 21 september 2011
Gevuld jasje.
maandag 5 september 2011
Regenboog-pap.
Prettig om weten: de geschiedenis leert me dat rijstpap al op de schilderijen van Breughel een symbool is van levensvreugde. Het brengt hopelijk ook vreugde bij jou aan tafel vandaag!
vrijdag 26 augustus 2011
Grillige gnocchi.

Op vakantie ontdekten Emma en Stella gnocchi di patate. Deze Italiaanse pasta-soort wordt gemaakt van aardappel en bloem. Het recept is zo eenvoudig als de ingrediënten. Daarom lijkt het me leuk om het thuis eens uit te proberen met de kinderen. Ik kook 1 kg bloemige aardappelen in de schil, zo behouden ze meer van hun smaak. Pureer de geschilde aardappelen, roer er 1 losgeklopt ei door en 300 g gezeefde bloem. Kneed alles samen tot een gladde massa. Let op, als je te lang kneedt kan de gnocchi zwaar worden. Het leukste deel van dit recept volgt nu. Laat de kinderen balletje rollen van het deeg. Het maakt niet uit dat ze van verschillende grootte zijn. Kook je grillige gnocchi in water met wat zout. Wanneer ze gaar zijn, komen ze vanzelf bovendrijven. De typische gnocchi draagt een ribbelige vorm door er met de achterkant van een vork zachtjes over te duwen. Serveer je gnocchi met wat parmezaanse kaas en olijfolie of met verse tomatensaus. Een lekkere vakantieherinnering
woensdag 3 augustus 2011
Wrap gerold.
dinsdag 12 juli 2011
De allerlekkerste pesto.

zondag 10 juli 2011
Echte snoepjes?


De zomervakantie is gestart. Met de hoop op overvloedig zonnige taferelen. Op warme dagen is het belangrijk om voldoende te drinken. Het liefst water. Maar daar zijn Emma en Stella niet steeds voor te vinden. Frisdranken, met veel suiker zijn geen probleem. "Water is om je tanden te poetsen", zegt Emma. Tijd om samen een paar lekkere drankjes te maken... op basis van water.
Voor verfrissende ijsthee trek je van 2 zakjes "kabouterthee" (verkrijgbaar in de natuurwinkel) 1 liter thee. Laat het afkoelen en voeg er een handvol ijs aan toe. Leuk met kinderen is de ijsblokjes stuk slaan, alvorens ze in je glas te doen. Leg ze in een keukendoek en sla ze klein met een houten lepel. Je kan de thee op smaak brengen met citroenschijfjes of enkele partjes van een roze pompelmoes. Vind je de drank te zuur? Roer wat honing, rietsuiker of chicoreisiroop in je glas. Wie van een exotisch houdt, kan wat verse gember persen om aan de drank toe te voegen.
Mijn lievelingsdrank is bruisende ananas met munt. Ik kneus een handvol muntblaadjes in een hoog glas en vul het met bruiswater. Om af te werken gooi ik er wat blokjes diepgevroren ananas bij. Ik heb steeds een doosje fruit in de diepvries liggen, maar je kan ook verse ananas in de diepvries hard laten worden. De ijskoude blokjes geven weinig smaak aan je muntwater, maar zijn heerlijk verkoelende snoepjes, waar de kinderen van smullen.
Frambozenwater is onze "koele-meisjes-drank". Kneus een 10-tal frambozen met een stamper. Voeg er naar smaak appelstroop of honing aan toe. De brij vormt een stroopachtige basis waar je plat of bruiswater aan kan toevoegen. Als decoratie kan je bij het maken van ijsblokjes, frambozen of blauwe bessen in de houder steken. Het resultaat zijn fruitige ijsblokjes. Ook de welgekende fruitsate kan je een uurtje in de diepvries leggen: kleurrijke decoratie voor je cocktail en een gezonde knabbel!
zaterdag 2 juli 2011
2 juli, en de vakantie is begonnen.
woensdag 22 juni 2011
Dag 17.

maandag 20 juni 2011
vrijdag 17 juni 2011
Cupcake met appeltjes.

donderdag 16 juni 2011
woensdag 15 juni 2011
Een boot of een smurf?
dinsdag 14 juni 2011
Recept voor speltbrood.
maandag 13 juni 2011
de cupcake.
vrijdag 10 juni 2011
Pech bij de beenhouwer.
donderdag 9 juni 2011
Niet evident.

dinsdag 7 juni 2011
Brood.
maandag 6 juni 2011
Geen vleesje.

zondag 5 juni 2011
Start.
